fbpx

Kérdései vannak a laborvizsgálatokkal kapcsolatban?

Olvassa el összefoglalónkat, hasznos tanácsainkat a vérvétel előtti és utáni időszakra vonatkozóan.

img-decor
Scroll arrow

Vérvétel

A különböző vizsgálatok különböző előkészületeket igényelnek.

Éhgyomor

Mi az éhgyomor?

A vérvételre általában a reggel 7 és 9 óra közötti időtartam a legalkalmasabb, azonban European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine állásfoglalása szerint a vizsgálatok többségéhez nem szükséges éhgyomor, támogatott a normál étkezés melletti mintavétel.

Ezt a gyakorlatot szeretnénk megismertetni a páciensekkel. Nem minden vizsgálatra igaz, hogy a vérvétel csak korareggeli órákban, hosszú éhezés után történhet.

Ha nem éhgyomri vizsgálatról van szó, könnyű étkezés javasolt, kerülve a túl zsíros, olajos, cukros ételeket, máskülönben a minta lipémiássá válhat, ami zavarhatja a mérést.

Bizonyos vizsgálatokhoz 12 órás éhezés szükséges, ezekre a vizsgálatokra mindenképp reggel kell érkezni.

12 órás éhezést igénylő vizsgálatok: terheléses vizsgálatok, cukor, inzulin, vas, gastropanel, triglicerid

Javasolt éhgyomor: májfunkciós vizsgálatok, vas

Egyéb befolyásoló tényezők

Fizikai terhelés: jó tudni, hogy a vérvétel előtti nagyobb fizikai aktivitást igénylő munka vagy edzés esetén a CK, illetve a GOT értékek fokozottan, akár százszorosan is emelkedhetnek.

Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket javasolt bevenni a megszokottak szerint, kivéve, ha orvosa másképp rendeli el. Vitaminokat és táplálékkiegészítőket érdemes szedni a vérvételt követően.

Amennyiben véralvadásra ható gyógyszert szed, kérjük mindenképp jelezze a vérvételt végző kollégának!

Egyes hormonok értékét a napszaki ritmus befolyásolja, pl. kortizol.

Folyadékfogyasztás: A mintavétel előtti órában mindenképp javasolt 1-2 pohár vizet elfogyasztani, viszont ennél többet nem, mert vérhígulást idézhet elő, ami a ténylegesnél alacsonyabb értékeket mutathat.

Ha valamiben nem biztos, kérjük kérdezze beutaló orvosát vagy hívja az ügyfélszolgálatunkat!

Mit hozzon magával?

TAJ kártyáját ne felejtse otthon, erre minden esetben szükség lesz az adminisztráció során. A labor is ebből generálja a jelszót a leletkibontáshoz.

Fényképes igazolvány is szükséges az azonosítás érdekében.

Amennyiben orvosa kéri a vizsgálatokat, a folyamat megkönnyítése és meggyorsítása érdekében kérjük hozza magával a beutalót papíron vagy akár lefényképezve!

Mennyi időt vesz igénybe a folyamat?

Az adminisztrációval együtt kb. 15 perc a vérvétel folyamata.

Rosszullét

Amennyiben tudja, hogy rosszul szokott lenni, kérjük mindenképp jelezze a vérvételt végző kollégának!

Vérvétel utáni véraláfutás kezelése

Tapasztalt és szakmailag magasan képzett kollégák végzik a vérvételt, azonban előfordulhat, hogy a szúrás helyén mégis haematoma alakul ki. Ezt elsődlegesen a szúrás helyének 5-10 perces enyhe nyomásával tudjuk elkerülni.

Amennyiben kialakul a vérömleny, hidegtasakkal lehet enyhíteni a fájdalmat, édesköménnyel, illetve fekete nadálytővel pedig a felszívódását lehet gyorsítani.

Speciális előkészületet igénylő vizsgálatok

Cukorterhelés: 12 órás éhezést igényel, ezért minél korábban, reggel 9-10 óráig kell elkezdeni a terhelést. A vizsgálat napján már csak szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. A vizsgálat 2 órán keresztül tart.

Prolaktinterhelés: a vizsgálathoz orvos általl felírt cerucal tablettára van szükség.

Gluténérzékenység, táplálékintolerancia, allergiavizsgálatok: diéta mellett a vizsgálatok eredményei bizonytalanok. Fontos, hogy a szisztémás szteroid tartalmú gyógyszerek és immunszupresszánsok befolyásolhatják az eredményt.

Speciális véralvadási vizsgálatok: új típusú orális antikoagulánsok szedése esetén legalább 4 nap gyógyszermentesség, kumarin származékok szedése esetén legalább 7-10 nap gyógyszermentesség kell a trombofilia irányú véralvadási vizsgálatok értékelhetőségéhez. Amennyiben a kezelőorvos döntése alapján az antikoagulálás nem elhagyható, LMWH kezelésre kell átállni. Anti-Xa vizsgálata esetén a mintavételt az LMWH beadása után 4 órával kell elvégezni az eredmény értékelhetőségéhez.

Gyerekek felkészítése

Gyermek Laborpontban

A legkisebb pácienseink koruknak megfelelő felkészítése nagyon fontos, javasoljuk, hogy a szülő mondja el neki őszintén, miért van szükség a vizsgálatra és mire számíthat a vérvételkor. Ügyelni kell arra, hogy a gyermek ne érezze a szülő feszültségét.

A gyermekek vérvételét kifejezetten gyermekekre specializálódva és szakmai tapasztattal rendelkező asszisztenseink végzik.

Gyermekek részére (16 év alatt) cukorterheléses vizsgálatot csak reggelivel végzünk.

Vizeletvizsgálatok

A vizeletmintákat csak tiszta vizeletes pohárban tudjuk elfogadni.

Az egyszeri vizeletvizsgálathoz minden esetben a legmegfelelőbb a mosakodás utáni, reggeli, első vizeletből vett középsugaras (vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse) minta. A vizsgálathoz kb. 1 dl minta szükséges.

Gyűjtött vizelet esetén 24 órán keresztül szükséges gyűjteni a mintát. A reggeli első vizeletre nem lesz szükség, de az első vizelet időpontja lesz az a kezdőidőpont és a másnap ugyanebben az időpontban felfogott vizelet lesz az utolsó minta. Érdemes a vizeletet egy kitisztított, nagyobb mérőedénybe gyűjteni, hiszen szükségünk lesz a gyűjtött vizelet mennyiségére. A teljes gyűjtési mennyiség összekeverése után, a Laborponton elegendő ebből 1 dl-t leadni.

A vizeletminták otthon hűtőben tárolhatók a leadásig.

Székletvizsgálatok

A székletvér és tenyésztés vizsgálathoz szükséges tartály a Laborpontokon és a patikában is beszerezhető. A vizsgálatokhoz borsónyi minta szükséges, otthon szintén hűtőben tárolható a leadásig.

A calcprotectin és az M2PK speciális tartályt és mintavételt igényel.

Adminisztráció

Az adminisztrációs folyamatok meggyorsítása érdekében, kérjük töltse ki előre páciens adatlapunkat és olvassa el a szükséges nyilatkozatokat online.

Fizetés

Budapesti helyszíneinken készpénzes, bankkártyás, egészségpénztári és Szép-kártyával történő fizetésre is lehetőség van.

Debreceni helyszínünkön ugyanezek a fizetési lehetőségek elérhetőek, kivéve a Szép-kártyát.

Eredmény

A vizsgálatok különböző elkészülési idejűek, előfordulhat hogy több e-mailt fog kapni. Az elkészülési időkről a a recepciós munkatársunk is felvilágosítást ad az adminisztrációs folyamat során, illetve hamarosan weboldalunkon is elérhető lesz.

Hogyan küldjük?

A leleteket a vizsgálatot végző laboratórium küldi ki e-mailben. Amennyiben nem kapta meg a leletet, kérjük hívjon minket, vagy írjon emailt! Munkatársaink a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak.

Hogy lehet megnyitni a leletet?

Jelszóval védett zip fájlt fog kapni e-mailen. A jelszó a TAJ szám utolsó öt számjegye, a születési időből az év utolsó kettő számjegye és a hónap két számjegye.

Referenciatartomány

A referenciatartomány az egészséges embereknél mért alsó és felső koncentráció közötti érték. A különböző laboratóriumok különböző készülékeket, mérési eljárásokat használnak, így a referencia tartományok is különbözhetnek, a különböző laboratóriumok mért értekeit ezért nem szabad összevetni. Előfordulhat, hogy Ön abba az 5%-nyi egészséges embercsoportba tartozik, akinek az eredménye kívül esik a referencia tartományon, így ez nem feltétlenül jelent létező problémát.

Orvosi konzultáció lehetősége

Laborpontjainkon lehetőség van a vizsgálatot megelőző és a kész leletről történő orvosi konzultációra.

Laborpont Allee Bevásárlóközpont

Vizsgálatot választok Csak időpontot foglalok

Telefonos bejelentkezéshez kérjük hívja a +36 70 88 55 050 telefonszámot.

Időpontfoglalás telefonon Online időpontfoglalás Laborvizsgálat előtti tanácsadás

Kérjük foglaljon telefonon

Online időpontfoglalásunk technikai okok miatt nem működik. Kérjük foglaljon telefonon a +36 70 88 55 050 számon.